Black Bean Brownies 2.0

_1070566

03 Jun Black Bean Brownies 2.0

P1070535

Jag älskar brownies och de går utmärkt att göra dem glutenfri. Olika brownies gjorda på svarta bönor poppar upp hela tiden i mitt internetflöde och HÄR finns ett recept på en Black bean brownie som jag gjorde för ett tag sen. Så varför lägger jag upp ett nytt recept då? Jo, för att den här varianten är 1000 gånger godare än den förra! Den är även något onyttigare än den förra varianten så det kan vara värt att ta en titt på det receptet om man vill använda honung istället för socker. Fördelen med dessa brownies är dessutom att man inte behöver en massa konstiga mjölsorter och andra ingredienser som är svåra att hitta. Med detta sagt så har jag alltså valt att kalla denna brownie för Black Bean Brownie 2.0!

_1070566

Några saker som bör tas upp:

  1. Jag har endast gjort dem här i matberedare men det borde även funka med en stavmixer eller höghastighetsmixer.
  2. Flax eggs är ett veganskt substitut för ägg och funkar bra att använda i andra recept också. Det är viktigt att de får stå i kylen i 1 timme så att det blir geggigt och géleigt. Jag försökte mortla linfröna först men de har en så blank yta så det gick inte. Man måste alltså använda en mixer eller någon sorts mjölkvarn.
  3. Om man vill ha dem 100% veganska så toppar man antingen med nötter eller vegansk choklad.
  4. Mandelmjöl kan man göra själv genom att mixa mandlar i en matberedare i några minuter. 1 dl hela mandlar blir ca 3/4 dl mandelmjöl.
  5. Man kan byta ut rårörsockret mot lika mängd honung, agave sirap eller strösocker.

P1070541

_1070567

Black bean brownies – 12 st

  • 2 stora flax eggs (2 1/2 msk linfrön + 6 msk ljummet vatten)
  • 230 g kokta svarta bönor, (väl sköljda och avrunna)
  • 3 msk smält kokosfett
  • 1 1/2 dl kakao
  • 3/4 dl mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 msk vatten
  • 1 1/2 dl rårörsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk havssalt
  • Valfri topping: 1 näve hackade hasselnötter eller choklad pellets(chocolate chips)

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 175° (Varmluft)
  2. Mixa linfröna i en mixer på hög hastighet i ungefär en minut tills det har blivit ett grovt mjöl. Blanda linfröna med det ljumna vattnet och ställ in i kylen i 1 timme tills det har en tjock géleig konsistens.
  3. Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa i ca 3 min. Skrapa ned på sidorna om det behövs. Smeten ska vara slät och något lös men inte rinnig. Om den verkar för tjock kan man tillsätta ytterligare 1 msk vatten
  4. Smörj en muffinsplåt (för 12 st muffins) med kokosfett och fördela smeten jämnt i formarna. Toppa med hackade nötter eller choklad om du vill.
  5. Sätt in muffinsplåten på ett galler i mitten av ugnen och grädda i 20-23 min. Ta ut dem när kanterna på “browniesarna” börjar släppa från formen. Låt svalna och ställ sedan in muffinsplåten i kylen i minst 1 timme eller över natten. Detta steg är viktigt för att de ska bli sega.

P1070539

P1070547

3 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.